عصر روز چهارشنبه جلسه هماندیشی پیرامون تغییرات جدید مربوط به معاملات گواهی سپرده نفت خام با حضور علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی، نمایندگان کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران و مدیران عامل شرکتهای سبدگردان در شرکت بورس انرژی برگزار شد.
علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی در این جلسه در خصوص فعالیتهای صورت گرفته در سطح کلان مدیریتی گفت: اصلاح دستورالعمل پذیرش انبار و صدور، معامله و تسویه گواهی سپرده کالایی، اخذ مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران و اقدام به اخذ مصوبه شورای اقتصاد از جمله اقدامات ما بوده است.
او در خصوص پذیرش انبار نفت خام بیان کرد: ناشر و انبار شرکت ملی نفت ایران بوده، نام انبار خارک و طرفیت انبار دارای ظرفیت انبارش مستمر روزانه به میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه بوده است. همچنین ظرفیت اختصاص یافته حداکثر میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه(ظرفیت انبارش مستمر روزانه) و بارگیری روزانه چهار میلیون بشکه (قابلیت تحویل در محموله های دو میلیون، یک میلیون، 700هزار بشکه) مطابق استاندارد تحویل قراردادی خواهد بود.
مدیرعامل بورس انرژی در ادامه خاطرنشان کرد: در خصوص پذیرش انبارهای شرکت ملی نفت ایران نکاتی حائز اهمیت است، آزمایشگاه جهت ارزیابی ملزومات کیفی متعلق به انبار پارس جنوبی است. همچنین پوشش بیمهای مخازن تا سقف صد هزار میلیارد ریال تعهد شده است، و بنا به اظهار شرکت ملی نفت ایران انبارهای مورد اشاره دارای سقف بیمهای کافی برای پوشش فعالیتهای اجرایی بوده و تمدید اعتبار زمانی آن نیز در سررسید بیمه نامه انجام خواهد شد. از سویی مطابق با مصوبه هیات مدیره بورس انرژی ایران، روزهای معاملاتی گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی در رینگ بینالملل روزهای دوشنبه، سهشنبه و چهارشنبه تعیین شده و تغییر روزهای معاملاتی با نظر مدیرعامل بورس امکان پذیر است. در آخر نیز شرایط تحویل دارایی پایه گواهی سپرده کالایی نفت خام و میعانات گازی طبق رویه و ضوابط اعلامی شرکت ملی نفت ایران خواهد بود.
علی نقوی در خصوص برخی از بندهای مهم مصوبات هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: عقد قرارداد با شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری و تامین سرمایه بر اساس ضوابط و مقررات بازار سرمایه جهت انجام مطالعات بازار و مشاوره عرضه و بازاریابی، مدیریت ریسک گواهی سپرده کالایی و اخذ موقعیتهای خرید و فروش در بازار ابزارهای مشتقه مرتبط با دارایی پایه در بورس انرژی، تمدید گواهی سپرده منتشر شده و انتقال به نماد انبار جدید با اخذ هزینه مربوط به غلطاندن گواهیها، ایجاد مکانیسمهای تشویقی شامل تخفیف حجمی حداکثر تا 2درصد قیمت گواهیها در زمان تحویل فیزیکی، معافیت از پرداخت هزینه انبارداری تا 18 ماه و اولویت در تحویل نسبت به سایر خریداران خارج از بورس جهت ایجاد جذابیت برای اوراق گواهی سپرده از جمله بندهای هیات مدیره شرکت ملی نفت بوده است.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در ادامه اظهار کرد: از دیگر بندهای مهم مصوبات هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران میتوان به این مورد اشاره کرد که فروش نفت و فرآوردههای نفتی از طریق انتشار گواهی سپرده کالایی به منزله فروش قطعی بوده و تحویل نفت، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی، طبق مشخصات اطلاعیه گشایش انبار و در احجام قابل تحویل به خریداران گواهی سپرده کالایی به صورت قطعی، غیر قابل برگشت و غیره مشروط مورد تضمین شرکت ملی نفت ایران است و در صورتی که امکان تحویل در محل انبار اعلام شده به هر دلیلی امکانپذیر نباشد، تحویل محمولات را از سایر مبادی قابل تحویل داخلی یا صادراتی حسب مورد با قبول تمامی هزینههای مرتبط با انتقال از سوی دارندگان گواهی به صورت قطعی، غیر قابل برگشت و غیر مشروط تضمین میشود.
علی نقوی افزود: تسویه وجه معامله گواهی سپرده کالایی حاملهای انرژی بر اساس مقررات بازار سرمایه از سوی شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه یا سایر مکانیزمهای تسویه (طبق اعلام بورس انرژی ایران) قابل انجام خواهد بود و دریافت و تسهیم وجوه در حسابهای شرکت ملی نفت ایران بر اساس رویههای جاری مالی و حسابداری انجام گردد.
او در ادامه گفت: تسویه نقدی گواهی سپرده کالایی حاملهای انرژی در خارج از فرایند تحویل فیزیکی امکان پذیر نیست و در صورت در خواست دارنده گواهی و یا کنسرسیومی از دارندگان به شرط رسیدن به حد نصاب محموله و موافقت شرکت ملی نفت ایران، فروش دارایی پایه به وکالت از دارنده گواهی همراه با اخذ کارمزدهای مرتبط با فروش طبق قرارداد منعقده و مسترد نمودن مبلغ باقی مانده حاصل از فروش دارایی پایه طی زمانبندی تعیین شده از سوی شرکت ملی نفت ایران مجاز است.
او در پاسخ به این پرسش که آیا سرمایهگذار خارجی میتواند برای برگشت سرمایه خود از این ابزار استفاده کند یا خیر بیان کرد: با توجه به مذاکرات صورت گرفته با بانک مرکزی، سرمایهگذاران خارجی میتوانند برای برگشت سرمایههای خود از این گواهیها استفاده نموده و با خرید و برداشت نفت نسبت به برگشت سرمایه خود اقدام نمایند. همچنین از این اوراق و قبض انبارهای مربوط نیز میتوان بابت گارانتی برگشت پول سرمایهگذاران خارجی استفاده کرد. استفاده از این ابزار میتواند به کاهش تقاضای ارز به صورت نقد و اسکناس منجر شود.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در پایان تاکید کرد: از جمله مزیتهای گواهی سپرده حاملهای انرژی میتوان به مواردی همچون ابزار توثیق و تضمین، ابزار تهاتر، ابزار پوشش ریسک تورم(دارایی شناور)، قیمتگذاری صحیح و حرفهای، اثرپذیری قیمتگذاری از بازار بورس، ابزار فروش و توسعه بازار، استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی ذی نفع و... اشاره کرد.