حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران گفت: فصل مجامع امسال نیز به پایان رسید، برخی صنایع در تقسیم سود پیشرو و برخی صنایع دیگر نیز به همان تقسیم سود 10درصدی قانع بودند. در این میان شرکتهایی هم بودند که برای سالیان متوالی دست سهامدار خود را خالی گذاشته و سودی تقسیم نکردند. همه اینها در حالی بود که بورس هم حال خوشی نداشته و اکثر روزها با نمایش تابلو قرمز رنگ به کار خود پایان میداد. در این میان افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها، عدم اطمینان سهامداران، تصمیمات یکباره دولت و... نیز مزید بر علت بود.
وی در رابطه با عملکرد شرکتها در فصل مجامع نیز خاطرنشان کرد: با توجه به پایان یافتن فصل مجامع و ارزیابی که در این چند ماه داشتهام میتوانم بگویم که تقسیم سود امسال شرکتهای بورسی در مجامعشان قابل توجه نبوده است، البته این اتفاق با توجه به شرایط کلی بازار و عملکرد شرکتها نیز قابل پیشبینی بود. در حقیقت امسال شاهد برگزاری مجامع امیدوار کنندهای نبودیم. دلیل این روخداد را نیز وضعیت مبهم سیاسی و اقتصادی کشور قلمداد میکنم. البته تصمیمات خلقالساعه و یک شبه مسئولان نیز بسیار تاثیرگذار بوده است.
تجدید ارزیابی دارایی شرکتها محرک خوبی برای بورس خواهد شد
این کارشناس ارشد بازار سرمایه همچنین در رابطه با توصیه اخیر سازمان بورس به مجلس شورای اسلامی در خصوص الزام شرکتهای بورسی به تجدید ارزیابی داراییها در بودجه و تاثیر آن بر بازار سرمایه بیان کرد: معتقدم این پیشنهاد بسیار کارشناسی و درست بوده است چرا که ارزش تجهیزات به نرخ سالهای بسیار دور بوده که این نمیتواند مبنای درستی برای کارهای کارشناسی و تعیین حاشیه سود شرکتها باشد. در صورتی که شرکتها افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها داشته باشند میتواند در آینده محرک بسیار خوبی برای بازار سهام باشد.
تصمیمات غیر کارشناسی اخیر را باید به عنوان ریسک سیستماتیک برای بازار در نظر گرفت
حمید میرمعینی در رابطه با روند بازار نیز اظهار کرد: سیاستگذاریهای دولت در ایجاد روند نزولی بازار تاثیرگذار بوده است. این روند از اردیبهشت ماه آغاز شده و همچنان ادامه دارد. البته برخی از کارشناسان و تحلیلگران بازار اعتقاد داشتند که بورس به یک اصلاح نیاز دارد؛ افزایش نرخ خوراک پتروشیمی و همچنین انتشار نامه دستورالعمل نرخ گاز و سوخت صنایع و همچنین مباحثی که در رابطه با استفاده برخی از اطلاعات نهانی مطرح شد همگی نگرانیهایی را برای فعالان این بازار ایجاد و عدم اطمینان را نسبت به آینده در معاملهگران ایجاد کرده است.
وی در ادامه تصریح کرد: تصمیمات بدون کارشناسی منجر به این شد که در بدنه تولید و شاخصهای اقتصادی جامعه تغییراتی ایجاد شود و این تغییرات آثار خود را در بورس ایجاد کرد. عمده دلیلی که روند نزولی در بازار ایجاد کرد به سیاستگذاریهای نادرست در دولت باز میگردد که آسیب بیشتر این تصمیمات متوجه صنایع شد. تا زمانی که این سیاستگذاریهای نادرست و غیر کارشناسی وجود داشته باشد و صرفه و صلاح ملی در آن رعایت نشود، همچنان باید نگران بوده و به عنوان ریسک سیستماتیک برای بازار تلقی شود.
دولت کسری بودجه خود را از طریق دست درازی به سود شرکتها جبران نکند
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه طی مدت گذشته محرک به خصوصی برای بازار وجود نداشته است افزود: هم به لحاظ بازارهای جهانی و هم به لحاظ نرخ دلار تغییرات با اهمیتی وجود نداشته است. در رابطه با صنایع نیز میتوان گفت که به طور مثال صنعت فولاد عملکرد متفاوتی داشته، برخی صنایع نسبت به سال گذشته عملکرد ضعیفتری داشته و برخی نیز مانند صنعت سیمان عملکرد به نسبت بهتری را به ثبت رساندهاند. مگر اینکه بازار بیش از این میزان کاهش یابد و در نتیجه قیمتها از جذابیت بیشتری برخوردار شوند. پیشبینی من این است که حداقل تا پایان مرداد ماه اتفاق به خصوصی را در بازار سهام شاهد نخواهیم بود. در واقع بازار متعادل خواهد بود مگر اینکه تغییری در نرخ خوراک پتروشیمیها رخ دهد و یا یک اتفاق سیاسی مهمی را شاهد باشیم.
حمید میرمعینی کارشناس بازار سهام گفت: اینکه دولت مشکلات و کسری بودجه خود را از طریق دست درازی به سود شرکتها و یا از طریق صنایع جبران کند روش درستی نخواهد بود. با اینکه در بودجه امسال نیز کسری قابل توجه خواهیم داشت، دولت باید فکر اساسی در این رابطه اتخاذ نماید. کنترل هزینهها یکی از راهکارهایی است که دولت حتما باید به آن توجه نماید