سایه نوسان بر معاملات سهام

در سایه ابهاماتی همچون روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و نوسان‌های ارزی بازار، نمادهای بورسی در بیشتر روزهای این هفته منفی بودند، اما کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در اوایل هفته آینده حجم معاملات پایین و بازار سبز باشد، زیرا معامله‌گران همچنان برای فعالیت در این بازار احتیاط را پیشه می‌کنند.

سیاوش وکیلی؛ کارشناس بورس در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: فعالیت این هفته بازار سرمایه تحت تأثیر معارفه دولت جدید آمریکا بود و رایزنی‌هایی که درباره این وضعیت از اخبار، یادداشت‌ها و اظهارات مخابره می‌شد همگی حکایت از آن داشت که تا حدودی موضع دولت جدید آمریکا نسبت به ایران محدودکننده خواهد بود.

وی این شرایط را برای بیشتر بازیگران بازار سرمایه به عنوان یک ابهام در بازار دانست و گفت: سرمایه‌گذاران در روزهای گذشته تلاش کردند که خود را از این ابهام رها کنند و منتظر انتشار اخبار قطعی باشند به همین دلیل سه روز نخست هفته، بازار منفی بود.

کارشناس بورس خاطرنشان کرد: پس از انجام مراسم تحلیف و معرفی دولت جدید آمریکا، شاهد اظهارنظر منفی خاصی از سوی دولت آمریکا نسبت به ایران نبودیم و همزمان با آن شاهد مخابره اخباری درباره تقویت امکان مذاکرات بودیم حتی وزیر اقتصاد در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و به طور صریح مطالبی را در حمایت از بازار سرمایه بیان کرد.

وکیلی دو عامل تقویت امکان مذاکرات و حمایت وزیر اقتصاد از بازار سهام را موجب سبزپوشی نمادها دانست و افزود: در صورتی که در دو روز تعطیلات پایانی هفته خبری مخابره نشود، با ادامه وضعیت روز چهارشنبه، این احتمال وجود دارد که در اوایل هفته آینده حجم معاملات پایین و بازار سبز باشد اما معامله‌گران احتیاط را پیشه کنند.

زیر سایه نگرانی از محدودیت‌های فروش نفت

وی با اشاره به آغاز فعالیت هفتگی بورس همزمان با تعطیلات آخر هفته بسیاری از کشورها یادآور شد: در این شرایط اخبار خاصی از دنیا بر بازار تأثیر نخواهد گذاشت و کنش یا واکنش خاصی ایجاد نمی‌شود تا روز دوشنبه که بازار بر اساس اخبار پربازدید، موقعیت خود را تأیید می‌کند.

کارشناس بورس یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر بازار سرمایه را سایه ترس ناشی از توسعه محدودیت‌ها بر ضد فروش نفت کشور معرفی کرد و افزود: با توجه به اخباری که در این زمینه منتشر شده است شکی در کاهش درآمدهای نفتی کشور وجود ندارد گرچه در چنین مواردی، شاهد افزایش نرخ دلار و تأثیر آن بر فروش و درآمد شرکت‌های صادرات محور هستیم اما این موضوع نیز تا جایی قابل انجام است زیرا دولت همواره نرخ ارز را رسد می‌کند.

وکیلی برخی اظهارنظرها درباره احتمال جهیدن فنر نرخ ارز را نادرست بیان کرد و گفت: در شرایطی که نرخ دلار کنترل می‌شود، محدودیت در فروش نفت چنین پیامدهایی نخواهد داشت اما در صورت ادامه این وضعیت و کاهش فروش نفت ایران، ابهام بزرگ‌تری ایجاد می‌شود که آیا شرکت‌های صادراتی داخلی نیز تحت تأثیر این تحریم‌ها قرار خواهند گرفت و یا امکان فروش خواهند داشت؟

وی این دو ابهام را عامل ایجاد محدودیت‌هایی در بازار سرمایه و به دنبال آن، کاهش حجم معاملات و شاخص‌ها دانست و تاکید کرد: با کاهش درآمدهای نفتی، توان دولت برای حمایت مالی از بازار سرمایه کاهش پیدا می‌کند همچنین با نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال، مخارج دولت افزایشی شده است بنابراین نگاه دولت دولت به بازار سرمایه و تأمین مالی آن مثبت است اما به نظر می‌رسد که سهامداران در این بازار در نبود مؤلفه‌های بنیادین و تغییر شرایط گامی برای افزایش سرمایه‌ها بر نخواهند داشت.

به گزارش ایمنا، با توجه به قفل شدن سهام در صف خرید و ثبت ارزش معاملات پایین در معاملات و هم‌چنین با توجه به اخبار مثبت بنیادی که در حوالی گروه‌ها و صنایع مختلف بازار سهام وجود دارد؛ می‌توان انتظار داشت که در روز شنبه نیز روند صعودی بازار سهام ادامه‌دار باشد. افزون بر این، بازار به تازگی از بند اصلاح رها شده است و پیش بینی می‌شود که شاخص کل با کسب انرژی لازم، مجدد به سمت مرز روانی ۳ میلیون واحدی حرکت کند.

عملکرد دولت در موضوع نرخ ارز می‌تواند تأثیرات بالایی بر بازار داشته باشد. اگر سامانه نرخ ارز تغییر کند و به سمت توافقی پیش برود، این می‌تواند به نفع بازار باشد. وضعیت نرخ سپرده‌های ویژه نیز بسیار مهم است و در صورت کاهش نرخ سود بانکی، سرمایه‌ها به سمت بازار سرمایه حرکت خواهند کرد.