اصلاح حد نصاب سهامداری شرکت‌های تأمین سرمایه

صفحه اصلی اخبار بازار سرمایه

اصلاح حد نصاب سهامداری شرکت‌های تأمین سرمایه

علیرضا توکلی‌کاشی؛ معاون توسعه کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در خصوص مصوبه اخیر شورای‌عالی بورس و اصلاح حد نصاب سهامداری شرکت‌های تأمین سرمایه گفت: این تدبیر، قدم مثبتی تلقی می‌شود.

در گذشته این شورا، شرطی را گذاشته بود که حداقل باید سه گروه برای تشکیل تأمین سرمایه، سهامدار شوند که علت آن سیاست، جلوگیری از انحصار و هم‌چنین تضاد منافع بود، اما همان‌طور که می‌دانید این مسئله راه حل مناسبی نبوده است؛ چون در حال حاضر تأمین سرمایه‌هایی وجود دارند که سهامدار واحد -یا متمایز اما هم‌گروه- دارند و عملکرد آن‌ها بعضاً حتی بهتر از مابقی تأمین سرمایه‌ها است.
باید به این موضوع توجه کرد که تعدد سهامداری، لزوماً موجب برطرف شدن تضاد منافع و یا افزایش کیفیت خدمات شرکت‌های تأمین سرمایه نمی‌شود
خبرگان مالی در دنیا، برای موضوع تضاد منافع مبحث حاکمیت شرکتی را پیشنهاد داده‌اند.
در حاکمیت شرکتی به‌جای این‌که بر ترکیب سهامداران تأکید شود، بر روی حاکمیت شرکتی تأکید شده و برای این‌که تضاد منافع و برخی از مشکلاتی که ممکن است بین هیأت‌مدیره رخ دهد را رفع کند، استفاده از عضو مستقل هیأت‌مدیره را پیشنهاد داده است.

علاوه بر این تشکیل کمیته‌های تخصصی هیأت‌مدیره با حضور اعضای غیر موظف یا مستقل هیأت‌مدیره و ارائه گزارش این کمیته‌ها در مجمع سهامداران و هم‌چنین افشای مصوبات این کمیته‌ها از اهم مواردی است که در حاکمیت شرکتی بر آن تأکید شده است.

علاوه بر این در خصوص شرکت‌های تأمین سرمایه باید گفت: در حال حاضر برای توسعه بازارهای مالی کشور در چند سال اخیر به این موضوع رسیده‌ایم که تأمین سرمایه‌ها نقش بسیار فعالی در این زمینه دارند و برای این‌که این نقش گسترده‌تر شود، باید برای این شرکت‌ها دو اقدام صورت گیرد:

نخست این‌که شرایط تأسیس تأمین سرمایه‌ها آسان‌تر شود.

دوم این‌که تأمین سرمایه‌های موجود را تقویت کنیم؛ به‌طور مشخص حد نصاب سرمایه این شرکت‌ها را افزایش دهیم و تسهیلاتی را فراهم کنیم که تأمین سرمایه‌های موجود بتوانند سرمایه‌های خود را افزایش دهند.

در شرایط فعلی کشور که موضوع تأمین مالی دولت و رفع مشکل نقدینگی بنگاه‌ها، از اهمیت بالایی برخوردار شده است، شرکت‌های تأمین سرمایه می‌توانند نقش بسیار مهمی در تسهیل تأمین مالی داشته باشند و این در حالی است که برخی موانع قانونی و مقرراتی، جلوی رشد شرکت‌های تأمین سرمایه را در قالب افزایش سرمایه و یا تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری جدید و یا توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری قبلی را گرفته است.

به نظر بنده اگر شورای‌عالی بورس قصد دارد که اقدام مثبتی در حوزه ارتقای تأمین مالی بازار محور انجام دهد، می‌تواند با مصوبات و رایزنی‌هایی که با سازمان بورس، بانک مرکزی و مجلس انجام می‌دهد، این موانع را رفع کند تا شرکت‌های تأمین سرمایه بتوانند توسعه یابند. هم‌چنین با افزایش توانگری مالی این شرکت‌ها، تأمین مالی کشور تا حد خوبی تسهیل خواهد شد.